Упатства за веб-колачиња.

Последен пат ажурирано на 24 Септември 2020


Упатства за веб-колачиња.

Колаче е мал сет на податоци што е зачуван на вашиот уред и содржи податоци како што се лични поставки на страници и акредитиви. Овој податочен запис се создава и ви се испраќа од веб-серверот, со кој преку вашиот веб-прелистувач сте воспоставиле врска. Воопшто, колачињата ги користиме за анализа на интересот за нашите веб-локации, како и за подобрување на употребливоста на нашите веб-локации. Во принцип, нашите веб-локации можете да ги вчитувате и без колачиња. Меѓутоа, ако сакате целосно или удобно да ги користите нашите веб-страници, треба да ги прифатите оние колачиња што овозможуваат користење на одредени функции или што го прават користењето поудобно. Начините на кои ги користиме колачиња може да се најдат во прегледот подолу. Со користење на нашите веб-страници се согласувате со употребата на овие колачиња онолку колку што ги прифаќате според поставките на вашиот прелистувач. Повеќето интернет прелистувачи стандардно се поставени автоматски да ги прифаќаат колачињата. Сепак, имате можност вашиот прелистувач да го поставите така што колачињата ќе бидат прикажани пред да се зачуваат или стандардно да бидат одбиени. Имајте предвид дека промените во поставките влијаат само на тој прелистувач. Доколку користите различни прелистувачи, поставките треба повторно да се менуваат. Покрај тоа, може во секое време да ги бришете колачињата од вашиот медиум за складирање. За информации во врска со поставките за колачиња, нивните промени и бришење на колачиња, погледнете ја функцијата помош на вашиот веб прелистувач. Во следните редови се објаснети најупотребуваните видови колачиња за ваше разбирање:

.

1. Сесиски колачиња

Додека сте активни на веб-страница, во меморијата на вашиот компјутер привремено се зачувува сесиско колаче, во кое се зачувува идентификатор на сесијата, на пример за да спречи да биде потребно повторно да се пријавувате при секое менување на страниците. Сесиските колачиња се бришат при одјавувањето или ја губат својата валидност автоматски штом истече нивната сесија.

2. Постојани или протоколарни колачиња

Постојаното или протоколарното колаче ја зачувува датотеката на вашиот компјутер во периодот што е предвиден за истекување. Со овие колачиња, при следни посети веб-страниците се сеќаваат на вашите информации и поставки. Ова води кон побрз и полесен пристап, бидејќи, на пр. не морате одново да ја правите поставката за јазик за нашиот портал. Кога ќе помине датумот на истекување, колачето автоматски се брише кога ќе ја посетите веб-страницата што го создала.

3. Колачиња од трети лица

Колачињата од трети лица се обезбедени од страна на провајдери различни од операторот на веб-страницата. На пример, тие може да се користат за собирање информации за реклами, содржини прилагодени од корисниците и веб-статистики.

4. Флеш колачиња

Флеш колачињата се зачувуваат како податочни елементи на веб-страниците на вашиот компјутер кога тие веб-страници работат со Adobe Flash. Флеш колачињата немаат временско ограничување.

На оваа веб-страница се користат следните колачиња:


Биро за Метрологија на Република Северна Македонија
Бул. Јане Сандански 109а ,1000 Скопје
bom@bom.gov.mk
++389 2 240 3676 ++389 2 2444 677

* крај на упатство за веб колачиња *